Nybegynnerguide

Til deg som skal anskaffe katt for første gang

  • Innledning
  • Nytt hjem
  • Adferd
  • Oppdragelse
  • Helse
  • Utstyr
  • Fór

Innledning

Hvordan er det å få en kattunge i huset? Hvordan kommer den til å oppføre seg? Hva må jeg kjøpe på forhånd? Hva trenger den av stell og mat? Hvis du har lurt på dette og mer til bør du lese videre! Dette er en side for førstegangs katteeiere hvor vi prøver å svare på spørsmålene en ofte har når en skal kjøpe sin første kattunge.

Russian blueI skrivende stund er det et drøyt år siden hoved-forfatteren av denne teksten fikk sin første katt. Etter nøye overveielser hadde valget falt på en russian blue, og vi var så heldige at Eva Smith-Meyer hadde en hunn til salgs. Vi kalte henne Ylva. Noen måneder senere adopterte vi en hannkatt fra Dyrebeskyttelsen så Ylva og vi skulle få mer selskap, og ikke et sekund har vi angret på at vi hentet Laban!

Jeg anbefaler to katter på det sterkeste. Det er knapt noe ekstra jobb med det, og det er dobbelt så gøy og koselig! Skulle jeg gjøre det om igjen hadde jeg skaffet to på samme tid. Spesielt om katten må være mye alene selvsagt. Selv om katter er selvstendige dyr, betyr ikke dette at de vil være alene hele tiden! De trenger kos og lek, og vil gjerne være sammen oss mennesker. Mange trives også veldig godt med selskap av en annen katt eller annet dyr.

Det finnes ikke nok bøker i verden til å forberede deg totalt til hvordan det blir å få en kattunge i huset, men noen hint om hva du kan vente deg, er verdt å ta med seg på veien. Det finnes mange kattebøker, og kanskje kattevenner, men ofte har de så lang erfaring at de ikke tenker på småtingene man faktisk lurer på som førstegangs katteeier. Disse har forhåpentligvis jeg husket på.

Nytt hjem

Den første bilturen med fremmede mennesker er ikke det morsomste i verden for en liten kattunge, og mange mjauer. Du må i så fall bare leve med det og håpe kattungen sovner. Et råd som går igjen er å la kattungen få ett rom å utforske av gangen når dere er i hus sånn at det ikke blir for mye på en gang. Det er ikke så dumt som det høres ut som. For en liten tass som opplever et nytt sted med bare nye mennesker, kan det hele virke skremmende. Det tok over et døgn før vår Ylva forlot det lille rommet hun først ble kjent med og turte å komme inn i stua, mens Laban var tøffere. Han måtte atpåtil tåle å bli jaget rundt av tre måneder eldre Ylva! 

russian blue catDet er ikke uvanlig at kattungen forsvinner under senga, bokhylla eller hva man kan gjemme seg under. Det kan ta litt tid å bli overbevist om at det er trygt å komme ut derfra! Jeg valgte å legge meg på en madrass inne hos Ylva første natten for hun peip så fort hun ble alene på rommet. Hun sov først nede ved beina mine, men for hver time hun vekte meg med ynkelige pip, la hun seg til rette nærmere og nærmere hodet mitt, til hun lå som en ball under haka mi. Den første seier. 

Jeg har lest at hvis du starter opp med å la kattungen ligge i senga di den første uka, vil den alltid kreve sin rett til å gjøre dette. Derfor var det harde bud hos oss. Siden har begge kattene våre sovet hos oss en natt i ny og ne, men er døra lukket, maser de sjelden på å komme inn. Vekker de oss, er det heller for at vi skal slippe dem helt ut enn at de vil inn til oss. Jeg kan derfor verken bekrefte eller avkrefte teorien om at kattungen ikke skal være på soverommet i starten, men etter en stund kan du sannsynligvis ha den hos deg i helgen eller når du vil uten at det blir et problem. 

Adferd

Jeg skal ikke gå så mye inn på rasetypiske trekk da dette dekkes på egen side, men et par tema rundt adferd vil jeg nevne. 

Russian blue knytter seg ofte til en person sies det, og det stemmer for vårt vedkommende. Det ble vel meg siden jeg hadde den første natta sammen Ylva. Hun kan finne på å ligge hos samboeren min de få gangene kattene får sove hos oss, men til daglig er det hos meg hun krøller seg sammen i sofaen. Det er også meg hun vekker om morningen når hun har mulighet til det, eller mjauer på hvis hun vil noe. *sukk*

Sovende katterVi fikk en skikkelig pratepus/sytepus (stryk det som ikke passer). Vi kaller henne pipus til tider. Fordi jeg tenkte at hun savnet hjemmet sitt med kattemor og matmor og alle de andre, gjorde jeg alt jeg kunne for å trøste. Jeg lekte med henne, ga henne en godbit og koste masse. Dette kan ha vært et alvorlig feilgrep. Hun pep i hvert fall nesten ustanselig, og jeg ble helt gal av det. Pipinga var også en av grunnene til at katt nr to kom inn i bildet. Vi tenkte det ville være fint selskap, masse lek og kos og mindre piping. Vel, det ble ikke akkurat stille, men det hjalp jo litt. Det er ikke lett å vite hva katten vil når den har tilgang på mat, vann, kos og mulighet til å gå ut men allikevel piper?!

En kattunge sover opp til 18 timer i døgnet, mens de voksne gjerne sover ca 16 timer. Det passer jo bra med at vi mennesker ofte er på jobb. Våre katter har delvis fått en døgnrytme slik at de sover mens vi er på jobb, og dermed ikke er våkne til kos og lek på helge- formiddagene når vi har tid... Noen katteeiere opplever at katten legger seg sammen dem og står opp sammen dem, mens andre opplever å bli vekket klokken 4 fordi de har så veldig lyst til å gå ut! Dette søvnmønsteret varier veldig. Plutselig har de vært ute en hel natt (enda det vil vi jo ikke!) og da sover de kanskje til neste kveld, etc. 

Apropo det med å ha kattene ute, men gjerne kontrollere når de kommer inn. Jeg har en bjelle som jeg noen dager ringte med før jeg ga dem en godbit. Deretter begynte jeg å ringe med den når vi ville ha dem inn om kvelden, og det fungerer 9 av 10 ganger. Det hender jo kattene er lengre vekk enn det stemmen din bærer. Om du i det hele tatt vil slippe katten ut av huset, er en helt annen sak som erfarne katte eieren ikke er samde om. Du må ta en egen avgjørelse på bakgrunn av hvordan du bor og hva du tåler av bekymring når katten ikke kommer inn om kvelden eller ved en annen anledning.

Oppdragelse

Veldig mange syns det er gøy å lekeslåss med kattungen og lar den få lov til å bite og klore på hånda si, for det gjør jo ikke noe vondt. Mange av disse igjen forstår ikke hvorfor deres ett år gamle katt stadig biter og klorer dem, til og med ligger på lur når de er på vei inn til badet om morgenen for så å sitte i beina deres i det de runder hjørnet. Yayks! To og to er og blir fire. Du må ikke lekeslåss med kattungen hvis du ønsker en katt som aldri biter! Venner av oss er forundret over våre katter, mens for oss er det en selvfølge at vi ikke blir klort eller bitt. 

russian blueHvis kattungen biter/klorer, sier du strengt nei og gir den et lite knips på nesa. Når den blir større kan det i visse tilfeller hende du må ta den litt i nakkeskinnet, men ikke begynn å slå katten din! Ta heller frem en vannflaske og gi en fin dusj, det pleier å hjelpe! Dette trikset er også fint når kattungen løper rundt på stuebordet, klatrer i gardinene, graver i blomsterpotta, kvesser klørne på teppet etc. En dusj sammen et nei er grunnlaget for at et NEI holder siden. 

Men jeg er ingen ekspert. Ylva var mer veloppdragen tidligere, nå har hun begynt å gå på bordet titt og ofte! Tror nesten Laban har dårlig innflytelse på henne. Eller har vi vært litt for slappe? Første og siste bud er: Vær konsekvent! Det hjelper deg langt på vei. 

Ønsker du en katt som tigger ved middagsbordet? I så fall er det bare å begynne å servere kattungen derfra. Våre katter forbinder ikke det at vi sitter og spiser med mat i det hele tatt, noe vi foretrekker. 

Helse

Det er litt kjipt når katten får kjempepote eller rødt øye på søndag kveld og dyrlege regningen kommer på 1000 kroner, men skal du ha katt må du ha råd til dette! Vi har vært mer på dyrlegevakta enn hos dyrlegen på dagtid da vi har vært uheldige å ha en aggressiv katt i nabolaget, mens andre har bare den årlige vaksinen å tenke på. 

Vurder en dyrlegeforsikring. En ting er at du kan få penger hvis katten blir borte, men viktigere er det at du får råd til en større operasjon hvis det skulle trenges. Egenandelen er gjerne 1000 kroner, mens dyrlegeregninga for eksempel på 5000. Dvs 4000 kroner spart hvis du ser bort fra forsikringspremien som kanskje kommer til nytte flere ganger på ett år hvis du er uheldig.

Kastrering/sterilisering er en annen dyrlegeutgift. Hvis hannkatten ikke skal benyttes i avl bør du definitivt kastrere den så den ikke gjør kur til hunnkatter i nabolaget, holder seg nærmere huset og slåss mindre. Hunnkatten kan godt være kjønnsmoden ved 5-6 måneders alder, og kan da kastreres (tidligere kalt steriliseres). Å la henne gå på p-piller blir i lengden like dyrt, og pillen kan dessuten føre til jurkreft. Snakk ellers med din oppdretter og/eller dyrlege angående tidspunkt for kastrering og andre spørsmål.

Ormekur skal gis oftere til kattunger enn voksne, og oftere til ute- enn innekatter. Les gjerne i bøker og på pakningsvedlegg på ormemiddelet du kjøper reseptfritt på apoteket. 

Utstyr

Du trenger en kattedo, god klumpesand og en spade til å ta ut klumpene med. Hvor ofte kattedoen skal tømmes for klumper og hvor ofte du må tømme ut all sand og vaske doen, avhenger av antall katter og doturer. Les bruksanvisning på kattesandposen og prøv deg frem. 

Kjøp et bur til å frakte katten i bil sånn at den ikke kommer i 120 i bakhodet ditt ved en bråstans. Katten får også mindre skader ved at den sitter inne i et bur som du har festet ved hjelp av bilselen. Katteburet brukes også ved turer til dyrlegen og utstillinger. Kjøp et bur som kan åpnes i toppen slik at du kan få katten ut den veien også. 

Klorebrett er et must. Om det er som del av en klatresak med hulrom som selges på dyrebutikken, eller en enkel en som du skrur opp på veggen spiller muligens ingen rolle. Ylva bruker begge, mens Laban kun bruker mini-klatrestativet og alle tepper han komme over..

En kattebørste kommer også til nytte og glede. Av de tre jeg har prøvd er den myke børsten med masse "hår" favoritten. Da vi hadde kattepassere i fjor ble de venner med Ylva først etter å ha begynt å børste henne med denne! Dette var altså som kos, men den tar ikke med alle de løse hårene. Til dette formål fungerer gummi eller stålbørstene best, og disse kan brukes en gang i uka eller så ofte du og katten vil. 

Katt på akvariumEn katteseng med bakside og tak er populært (ofte kalt iglo), eller en hule på en annen måte. Dette er ikke noe must, men skal du på utstillig er igloene fine fordi de demper støyen. Prøv å dytte hodet inni den så hører du det selv. :-)

Sist men ikke minst: leker. Ylva er over et år, men fremdeles leken. De blir litt lei av lekene, så jeg veksler på hvilke som er fremme. Fjær- saker er spennende, men ikke la de ligge fremme så de blir spist opp. Små mus og baller kan holde dem i aktivitet på egen hånd, eller et akvarium. 

Fór

For å være sikker på at katten får alle næringsstoffer den trenger, kan det være lurt å velge et fór som selges på dyrebutikk eller hos dyrlegen. Spesielt viktig er dette når katten er kastrert for at den ikke skal få nyrestein. Visse fór inneholder for mye salter. Det finnes ulike typer fór med tanke på smak og behov som kattunge, voksen, tannstein, innekatt, anti-hårballer og you name it! Mine trives med å bytte smak, mens andre alltid vil ha det samme. Du trenger bare tørrfôr, men hvem vil ikke skjemme bort katten litt innimellom? Okse indrefilet er populært her i huset!

russian blueHusk at katten alltid må ha tilgang på friskt vann! Noen katter drikker tilsynelatende kun av vasken, men hvis du er borte eller sover må den ha en skål å drikke av også. Mine (og andre jeg kjenner) drikker aldri av vannet ved siden av maten, Vi har endt opp med en vannskål på badet selv om det er varmekabler. Jeg bytter dette vannet tre ganger om dagen. Kattene er ikke så nøye på temperaturen, men friskheten. De sleiker gjerne opp det nye dusjvannet, men vil ikke ha et døgn gammelt vann fra skåla. 

Til slutt

Husk at alle katter er individuelle og at dette ovenfor er råd som kanskje ikke vil passe deg og katten din i alle tilfeller. Prøv deg frem, og ta gjerne kontakt med en i klubben hvis du har noen spørsmål. Lykke til!